понедељак, 6. мај 2013.

Šta znači biti asertivan?



Šta znači biti asertivan?
Biti asertivan podrazumeva da iskazujete svoje stavove, želje, mišljenja i uverenja na socijalno prihvatljiv način, tako što ćete reći ono što mislite na direktnan i iskren način, uz poštovanje sagovornika. Poštovati sagovornika podrazumeva da ga ne vređete, ne povisujete ton, ne ulazite u njegov životni prostor. Ovaj oblik komunikacije podrazumeva da ste sa sagovornikom jednaki u komunikaciji po pitanju vrednosti kao ličnosti, bez obzira na sagovornikov pol, nacionalnu pripadnost, boju kože, profesionalne kvalifikacije, položaj u društvu. Vaša prava u komunikaciji su jednaka pravima sagovornika i obrnuto.
Osnovna pozitivna promena vezana za asertivno ponašanje je što se putem njega pojačava samopoštovanje koje je samousmereno (nije direktno vezano za druge ljude). Asertivno ponašanje, za razliku od agresivnog, pojačava kontrolu nad sobom u odnosu na kontrolu nad drugima. Ono vodi efikasnijem zadovoljavanju želja i ostvarivanju ciljeva, boljoj interakciji sa drugim ljudima kroz poštovanje njihovih asertivnih prava i razvijanje odgovornosti za svoje postupke.   
Asertivno ponašanje se definiše kao ponašanje osobe koje je samopouzdano, samopotvrđujuće, pouzdano i odgovorno u situacijama kada neko drugi krši njegova asertivna prava.
Biti asertivan podrazumeva da znate kako da se zauzmete za sebe, kako da izbegnete manipulacije u komunikaciji, kako da uputite kritiku, kako da pohvalite druge, kako da primite kritiku i ne uvredite se, kako da se izborite za tremom na javnim nastupima, kako da adekvatno komunicirate sa svojim najbližima, partnerom, kolegama, šefovima, ljudima iz javnog sektora i drugima, kao kako da konstruktivno rešite konflikte sa njima, i mnogo toga još što Vas učimo na Treningu veština komunikacije i samopouzdanja.


Trening asertivnosti bice odrzan 19.5.2013. od 14h do 20h, prijave u toku na zubicivana@gmail.com najkasnije tri dana pre treninga, kotizacija 1500din.
Informacije na fb profilu: Trening asertivnosti u Nisu
Trening vodi master psiholog i sertifikovani trener asertivnosti Ivana Zubić.

 

Нема коментара:

Постави коментар